marți, 13 ianuarie 2009

XML Path (XPath)

XML Path Language, pe scurt XPath, este un limbaj folosit pentru accesarea unor parti dintr-un document XML, extragerea si folosirea informatiilor sau datelor continute in nodurile unui document XML, dar si pentru a determina valori (numere, caractere, booleane) pe informatiilor din fisierul XML.

XPath a fost definit de World Wide Web Consortium. Versiunea 1.0 a fost lansata in 1999, iar in 2007 a fost lansata versiunea "upgrade" 2.0.

Datorita structurii de arbore a unui fisier XML, limbajul XPath ne ajuta sa ne plimbam cu mare placere(navigam) prin structura acestuia, cutreierand prin nodurile ce respecta conditiile cerute.

Un nod din cadrul fisierului XML este identificat pe baza relatiilor dintre el si celelalte noduri ale fisierului, pe baza tipului, cat si a numelui si/sau valori. Folosind o expresie XPath putem obtine urmatoarele :
- o serie de noduri ce corespund cerintelor
- o valoare de tip boolean
- o valoare de tip string
- o valoare de tip number(valoare numerica)

Versiunea 2.0 a limbajului se prezinta cu multe imbunatatiri, cu o documentatie mult mai mare si cu noi feature-uri. Principala diferenta intre aceasta varianta si cea dintai este ca trateaza fiecare valoare ca o secventa(daca avem de a face cu 1 singur nod, acesta este privit ca o secventa de lungime 1). Secventele spre deosebire de multimile de noduri, pot contine 2 sau mai multe elemente identice, sunt ordonate si nu avem parte de secvente imbricate.
De asemenea, versiunea 2.0 ofera un set de expresii si operatori mai extins.
XPath 2.0 prezinta si expresii conditionale, un mare avantaj pentru developer :
if(conditie)
then instructiune1
else instructiune2

In speranta ca v-am deschis apetitul pentru XPath(v2.0, ne plac avantajele), puteti afla mai multe de la adresele de mai jos :

http://www.w3schools.com/Xpath/
http://www.zvon.org/xxl/XPathTutorial/General/examples.html

The BOOK !


Cautand pe google una alta despre interfete web si diverse tehnologii am dat peste un site ale carui produse sunt foarte interesante si dragute si destul de folositoare zic eu. Asa ca m-am gandit sa le fac o referire pe blogul nostru.
Sper sa va fie de ajutor :)
Apreciez rabdarea, imaginatia si intiativa autorului.

Libraria jQuery

jQuery este o librarie de javascript ce rezolva multe din problemele legate de compatibilitatea intre browsere. Datorita dimensiunii mici(undeva in jur de 20kb) nu provoaca probleme din punct de vedere al spatiului de stocare.
In comparatie cu alte librarii/tehnologii, atu-ul librariei jQuery este legat de simplitatea cu care se poate folosi si mai ales de documentatia bine pusa la punct. Din acest motiv, grupul developerilor ce folosesc jQuery s-a extins, aparand in acest fel si multe plugin-uri : drag and drop, galerii de imagini, etc.
Folosind jQuery poti schimba sau sterge continutul unei pagini sau a unei portiuni de pagina, poti realiza animatii cu usurinta, efecte de gen FadeIn/FadeOut, poti folosi Ajax fara prea mari batai de cap si mai ales reduce folosirea JavaScript.
Pentru a folosi jQuery sunt necesare cunostinte de baza de CSS. Asta pentru ca elementele se selecteaza intr-un mod aprope identic:
-selector CSS : header{
width:200px
}
-selector jQuery : jQuery('#header').css(width,200)

Luati in considerare libraria jQuery in cazul in care nu sunteti zei ai JavaScript, in caz ca nu vreti sa va prindeti urechile inutil si chiar vreti sa fiti mai eleganti in ceea ce priveste developmentul paginilor web.
Pentru mai multe detalii puteti vizita : http://docs.jquery.com/Main_Page

De ce urasc inginerii experti in interfete web Managementul?

De ce urasc inginerii experti in interfete web departamentul de Quality Assurance?

De ce urasc inginerii experti in interfete web departamentul de Human Resources?

Restaurantul Interfete Web

Ieri seara am venit obosit dupa o zi plina de facultate, lucru, trafic si alte chestii de genul si m-am asezat la calculator sa mai fac una alta. Cum atmosfera era apasatoare, am luat 2 beri de pe balcon si in 5 minute s-au facut nevazute. Definitiv.
Peste putin Silvia mi-a zis sa pun si elemente title la meniul siteului de interfete web, i-am zis ca o sa pun, dar ea tot insista peste meniu, ca meniul este important, ca trebuie, ca asa ne evidentiem postarile, etc.

Nici pana azi nu l-am pus (multumesc fetelor ca au facut asta deja), dar cand am auzit de meniu, pe fondul foamei extreme si repetitiei ideii de meniu mi-a venit urmatoarea idee de campanie de PR:

Restaurantul Interfete Web

Restaurantul Interfete Web, o subsidiara a grupului de investitii Interfete Web, vine pe piata cu o serie de inovatii gastronomico-tehnologice pentru cele mai exigente persoane. Chelenrii sunt in totalitate absolventi de informatica, bucatarul este team leader cu calificari pe CISCO, iar paznicul nu numai ca stie template-uri de C++, dar stapaneste la perfectie 3 framework-uri de javascript si 4 de php.

Bucatarul, acest maestru al artelor, impreuna cu echipa dinamica a pus la cale un meniu pe masura companiei. Meniul este urmatorul:

- ciorba de jquery
- tocanita de expresii regulare
- friptura de apache tomcat
- sote de xml
- frigarui de owl (bufnita)
- javascript cu morcovi
- ghiveci cu SEO

Va dorim pofta buna si il asteptam pe google sa se intrebe ce naiba cauta cuvinte fara sens unu langa altu.

>:D<

luni, 5 ianuarie 2009

Comparatie intre jQuery si ExtJS

2 framework-uri de javascript.
Singurele 2 dupa parerea mea.

Totusi, ce difera, ce se aseamana, ce sa folosesc, etc?

Se pot gasi sute de astfel de review-uri pe net, dar voi incerca sa concretizez ca sa fie usor de digerat:

Cand e ideal jQuery:
- siteuri la care ai nevoie sa ascunzi/afisezi elemente
- efecte, fade-uri, ajax simplu
- explorare de dom simpla, manipulare de dom
- aplicatii web foarte simple
- siteuri/aplicatii unde amprenta de javascript trebuie sa fie mica: max 20 de kb

Cand e ideal ExtJS:
- cand ai nevoie de grid-uri, butoane, controale form, panel-uri, resize-uri, ferestre, ajax profesional, layering, observers, OOP, extindere
- cand vrei sa faci o aplicatie cu adevarat mare
- cand codul de javascript pe care il scrii singur depaseste 1 mb de cod sursa