marți, 13 ianuarie 2009

XML Path (XPath)

XML Path Language, pe scurt XPath, este un limbaj folosit pentru accesarea unor parti dintr-un document XML, extragerea si folosirea informatiilor sau datelor continute in nodurile unui document XML, dar si pentru a determina valori (numere, caractere, booleane) pe informatiilor din fisierul XML.

XPath a fost definit de World Wide Web Consortium. Versiunea 1.0 a fost lansata in 1999, iar in 2007 a fost lansata versiunea "upgrade" 2.0.

Datorita structurii de arbore a unui fisier XML, limbajul XPath ne ajuta sa ne plimbam cu mare placere(navigam) prin structura acestuia, cutreierand prin nodurile ce respecta conditiile cerute.

Un nod din cadrul fisierului XML este identificat pe baza relatiilor dintre el si celelalte noduri ale fisierului, pe baza tipului, cat si a numelui si/sau valori. Folosind o expresie XPath putem obtine urmatoarele :
- o serie de noduri ce corespund cerintelor
- o valoare de tip boolean
- o valoare de tip string
- o valoare de tip number(valoare numerica)

Versiunea 2.0 a limbajului se prezinta cu multe imbunatatiri, cu o documentatie mult mai mare si cu noi feature-uri. Principala diferenta intre aceasta varianta si cea dintai este ca trateaza fiecare valoare ca o secventa(daca avem de a face cu 1 singur nod, acesta este privit ca o secventa de lungime 1). Secventele spre deosebire de multimile de noduri, pot contine 2 sau mai multe elemente identice, sunt ordonate si nu avem parte de secvente imbricate.
De asemenea, versiunea 2.0 ofera un set de expresii si operatori mai extins.
XPath 2.0 prezinta si expresii conditionale, un mare avantaj pentru developer :
if(conditie)
then instructiune1
else instructiune2

In speranta ca v-am deschis apetitul pentru XPath(v2.0, ne plac avantajele), puteti afla mai multe de la adresele de mai jos :

http://www.w3schools.com/Xpath/
http://www.zvon.org/xxl/XPathTutorial/General/examples.html

Niciun comentariu: